Mijn verhaal

Bas van der Putten
Kijk, luister of lees de blog

Mijn verhaal

Bas van der Putten

Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer: een onverwachte tegenslag krijgen en faillissement moeten aanvragen. Het overkwam Bas van der Putten vorig jaar, juist toen er plannen waren om nog harder te gaan groeien met Go Lemon. Hij vertelt uitgebreid over wat heeft geleid tot het faillissement en hoe hij, als ras-optimist, daarmee om is gegaan. Want ook al heeft hij heel wat tegenslagen moeten verwerken vorig jaar, hij is niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft nog steeds grootse plannen voor de toekomst.  

Bas van der putten in de media

Missie

“Ik ben 2020 begonnen met een missie”, vertelt Bas. “Eind 2019 hadden we bepaald dat we in 2020 een grote zak geld voor Go Lemon moesten gaan ophalen, omdat we het niet zouden overleven als we op dezelfde manier zouden gaan groeien als de drie jaar ervoor. We hadden vraag genoeg, maar als verhuurbedrijf zal je moeten investeren om te groeien, want je kan pas iets verhuren als je iets bezit. We hadden een pitch uitgewerkt en besloten naar de grote investeerders en fondsen in Nederland te stappen. Het doel was om snel een investeerder te vinden. Iedere dag dat we ‘nee’ aan onze klanten moesten verkopen was immers zonde. Begin februari mocht ik pitchen aan een fonds in Amsterdam en bij de tweede deur waar we op klopten, kregen we een mondelinge toezegging van 1,6 miljoen euro. Op kantoor hebben we natuurlijk direct een confettikanon laten afgaan op kantoor en een fles champagne opengetrokken! Alles moest nog geformaliseerd worden, maar ook die gesprekken hebben we gevoerd en het was puur wachten op een voorstel om onze handtekeningen onder te zetten. Die zou de tweede week van maart komen. In plaats van het voorstel kwam toen helaas het coronavirus om de hoek kijken.”

Als donderslag bij heldere hemel

In eerste instantie leek het onschuldig en werd het tekenen twee weken uitgesteld, dus Bas bleef goede hoop houden. Maar toen bleek dat er echt iets aan de hand was, werd het tekenen verschoven naar juni. “Wij waren er nog van overtuigd dat het goed zou komen, want we hadden nog tussentijds contact gehad met onze toekomstige investeerder en kregen het vertrouwen dat het gewoon door zou gaan”, aldus Bas. “Tot ik in juni als donderslag bij heldere hemel ineens een telefoontje kreeg van mijn contactpersoon. Hij zei: “Er is geen goede manier om dit soort gesprekken te voeren, dus ik zeg het maar gelijk. We gaan het niet doen”. Ik sta niet snel met mijn mond vol tanden, maar ik kon toen alleen maar “Dat meen je niet?!” uitbrengen. We hadden geen alternatief, we zijn na het groene licht niet blijven aankloppen bij anderen, just in case. Toen wist ik dat dit het startschot was van een race die we heel snel moesten gaan lopen, met als doel om een alternatief te vinden voor de 1,6 miljoen of een variant daarop. Anders zou een ander, donker scenario opkomen, namelijk faillissement aanvragen.”

Het beste ervan maken

Dat ras-optimisme en doorzettingsvermogen heeft Bas dan ook al veel gebracht in zijn leven: “Ik ben er oprecht van overtuigd dat als je erop vertrouwt dat dingen gebeuren – of ze nu negatief of positief zijn – zodat je ervan kan leren, dat je er zelf iets mee kan doen en dingen kan omdraaien. We zijn meer dan in staat om overal het beste van te maken en als je dat optimistisch aanvliegt, komt het oprecht ook altijd goed. Ik ben ooit overspannen geweest, maar ik ben daar sterker uit gekomen. Ik ben een keer ontslagen, maar er kwam een mooiere kans voor terug. Ik ben een keer gescheiden, maar het leverde me een betere relatie op. Nu ben ik failliet gegaan, wat zal er dan nu gaan komen?! Soms moet je van dingen afscheid kunnen nemen om er iets moois voor terug te krijgen.”

Bas van der Putten go-lemon

Omgaan met tegenslagen

Dat ras-optimisme en doorzettingsvermogen heeft Bas dan ook al veel gebracht in zijn leven: “Ik ben er oprecht van overtuigd dat als je erop vertrouwt dat dingen gebeuren – of ze nu negatief of positief zijn – zodat je ervan kan leren, dat je er zelf iets mee kan doen en dingen kan omdraaien. We zijn meer dan in staat om overal het beste van te maken en als je dat optimistisch aanvliegt, komt het oprecht ook altijd goed. Ik ben ooit overspannen geweest, maar ik ben daar sterker uit gekomen. Ik ben een keer ontslagen, maar er kwam een mooiere kans voor terug. Ik ben een keer gescheiden, maar het leverde me een betere relatie op. Nu ben ik failliet gegaan, wat zal er dan nu gaan komen?! Soms moet je van dingen afscheid kunnen nemen om er iets moois voor terug te krijgen.”

Een van de kenmerken van veerkrachtige mensen is dat ze rekening houden met mogelijke tegenslagen en dat geldt dus ook voor Bas: “Faillissement is gewoon een tegenslag. In mijn overtuigingen zit diepgeworteld dat tegenslag erbij hoort. Dat helpt me er anders naar kijken: wat heb ik hiervan geleerd? Wat kan ik eraan doen om er een positieve draai aan te geven of weer verder te kunnen? Je moet er het beste van maken. Of het nu aan mijn skills, mijn businessplan of de omstandigheden lag, ik wijs geen vingers; het heeft niet zo mogen zijn. Maar ik heb alles wat in mijn vermogen lag gedaan om mijn bedrijf proberen te redden. Ik denk dat we vaker zo naar mensen mogen kijken.

Als je mensen vertrouwt – of dat nu je werknemers zijn of gewoon de mensen om je heen – mag je erop vertrouwen dat ze je het best mogelijke resultaat leveren. Als dat niet is wat je had verwacht, kan dat aan twee dingen liggen. Of je hebt van tevoren niet goed gecommuniceerd over wat je verwachtte, of diegene was niet in staat om meer te leveren en kan nog leren om daar beter in te worden. Waarom zou je ervan uitgaan dat iemand niet het best mogelijke resultaat levert

Toen ik in samenspraak met mijn curator een bericht op LinkedIn postte over mijn faillissement, had ik dan ook niet verwacht dat ik de reacties zou ontvangen die ik heb gekregen. Iedereen vond het onwijs krachtig dat ik me kwetsbaar opstelde en eerlijk zei waar het op stond. Waarom is dat zo krachtig? Ik heb toch mijn best gedaan? Het is niet gelukt, maar ik schaam me niet voor mijn faillissement. Als ik een potje ga tennissen, kan ik winnen of verliezen. Als ik verlies, hoop ik dat ik een lekker potje heb getennist. Natuurlijk wil ik winnen, maar als het niet zo is, vergaat de wereld niet. Dat toegeven, blijkt uit het bericht, is heel bijzonder. Dat vind ik persoonlijk niet, maar dat wordt blijkbaar wel zo gezien. Ik zag het niet als mezelf kwetsbaar opstellen, maar eerder mijn veerkracht laten zien. Ik sluit het bericht daarom ook af met ‘I’ll be back’, omdat ik dat ook echt meen.”

Bas van der putten on stage

Grootste plannen

De plannen die Bas voor Go Lemon had, waren groots en ambitieus, zo vertelt hij: “Ik wilde de Coolblue van de abonnementenindustrie worden. Wil je iets met een stekker kopen, dan ga je naar Coolblue. Wil je iets met een stekker huren? Dan ga je naar Go Lemon. Dat gaat helaas niet gebeuren en ik heb afscheid genomen van die toekomst tijdens dat maandenlange proces. Maar dat betekent niet dat ik niet meer vooruitkijk. Op de korte termijn heb ik een inkomen nodig om mijn rekeningen te betalen, de kachel aan te kunnen houden en mijn kinderen eten te geven. Dus ik ga kijken wat ik binnen mijn mogelijkheden en netwerk kan doen wat me op de korte termijn inkomen kan opleveren. Dat hoeft niet per se onderdeel te zijn van een lange termijnplan, als er nu maar brood op de plank komt.

Op de mid-lange termijn zou ik wellicht interim werk kunnen doen rondom de kennis die ik de afgelopen 4 jaar heb opgedaan tijdens het runnen van een bedrijf in deze specifieke niche. Ik heb veel verstand van e-commerce en verabonnisering opgedaan, thema’s waar veel bedrijven mee bezig zijn. Wil ik daar de grote specialist in worden? Nee, maar ik weet er wel veel vanaf, evenals van sales en marketing. Ik word nu veel benaderd – ook dankzij het LinkedIn-bericht – om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen op het gebied van sales, marketing en het opbouwen van een brand. Op de lange termijn heb ik echter andere plannen. Ik ben ervan overtuigd dat ik een verhalenverteller ben, dat ik een talent heb om op een podium mensen te inspireren, motiveren en in beweging te krijgen met de kennis die ik heb en de ervaringen die ik heb opgedaan. Ik besef me dat daar nu geen podium voor is, maar ik wacht af tot het moment daar is en dan ga ik, net als met Go Lemon, er alles aan doen om daar een carrière van te maken, want ik denk dat ik daar heel gelukkig van ga worden.”

Als echte ras-optimist heeft Bas nog een aantal tips voor ondernemers die zich in een soortgelijke situatie bevinden: “Vertrouw op jezelf en ga zorgvuldig om met de mensen om je heen, of dat nu je vriendenkring, je relatie of je netwerk is. Je moet om hulp kunnen vragen, dan kan je heel ver komen. Ik heb het echt niet allemaal zelf gedaan, je hoeft het ook niet alleen te doen. Voor iedere uitdaging is ergens wel een oplossing. Dat kan ook zijn dat je ermee moet stoppen, soms is dat het beste. Dat heb ik mijn kinderen ook meegegeven: accepteer dat als het soms niet (meer) goed is, dat je beter kan stoppen, zowel op zakelijk als privévlak. Maar dan wel op één voorwaarde: je moet jezelf in de spiegel aan kunnen kijken en kunnen zeggen dat je er alles aan hebt gedaan. Als je dat niet kan, blijft het aan je knagen. Ik kan dat volmondig zeggen. Daarom knaagt het faillissement van Go Lemon niet aan me en kan ik me op de toekomst gaan richten.”

Meer Blogs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte