Blog 4: Kan je scoren zonder goal?

Bas van der Putten

Blog 4: Kan je scoren zonder goal?

Bas van der Putten

Het lijkt een open deur, maar soms staat een deur open en maak je er toch geen gebruik van. Omdat je dat niet kan, wil of simpelweg omdat het ook anders kan. Ik ga het in dit blog kort hebben over veranderen en de noodzaak (of niet) van het stellen van doelen daarbij. 

Goal setter

Van nature ben ik niet zo’n extreme goal setter en daar baal ik soms wel eens van. Mijn dochter van 17 heeft dat wel bijvoorbeeld. Toen ze 8 was wist ze ons al te vertellen dat ze dokter wilde worden. Daar is ze tot op de dag van vandaag niet vanaf geweken. Op school en nu haar baantje in de avonden en weekenden is alles erop gericht om geneeskunde te kunnen gaan studeren.

“Als je niet weet waar je naartoe gaat, brengt elke weg je daar naartoe.”

Die quote past wel bij mij, want wat voor mij als een paal boven water staat is dat het belangrijkste is dat je eerst in beweging moet komen. 

Jij. Niet iemand anders. Niet de wereld om je heen. JIJ. Als jij iets wil bereiken, iets wil veranderen, dan zal JIJ aktie moeten nemen.

Massive action

Een van mijn voorbeelden Tony Robbins heeft het over “massive action” en daar heeft hij gelijk in. “Massive action” is de snelste weg naar verandering. Ik ben wel van mening dat het niet altijd de slimste manier is voor verandering. “Massive action” zou dan kunnen betekenen dat je een moeilijke relatie maar meteen beëindigd en een partner de deur uit gooit? Betekent het dat je direct je baan maar opzegt als deze niet bevalt? Nee. Maar dat zal Tony vast ook niet zeggen. Een slechte baan gaat niet veranderen als jij niet verandert. Een slechte relatie gaat niet beter worden als je niet een eerste stap zet. Bijvoorbeeld door het gesprek aan te gaan. Door je eens te oriënteren op de arbeidsmarkt. Door eens te praten met anderen over je situatie.

Ik verbaas me vaak over de hoeveelheid mensen die jarenlang maar doorsukkelen in een leven waar ze niet gelukkig in zijn. Daar is het leven toch te kort voor? Ik geloof niet dat er een situatie is, hoe ellendig ook, die niet iets verbeterd of verlicht kan worden. 

Victor Frankl

Neem Victor Frankl, de auteur van het beroemde boek “A man’s search for meaning” en overlever van kamp Auswitschz in de Tweede Wereldoorlog. Dit boek is een enorme bron van inspiratie voor velen. In essentie heeft het boek niet zozeer te maken met het stellen van doelen op enige manier, maar het geeft een belangrijke andere boodschap mee die relevant is hier: hoe groot je persoonlijke ellende ook is, je hebt altijd de vrijheid om je houding ten opzichte van je leven te bepalen. 

Verandering = Aktie

Laat jouw houding altijd gericht zijn op verandering als deze gewenst of noodzakelijk is. Elke verandering begint met een eerste aktie. 

“Motion creates emotion and emotion is one of the keys of getting unstuck.”

Kan je in beweging komen met een helder doel voor ogen? Fantastisch. Dat geeft de beste richting. Heb je het einddoel niet helemaal scherp? Geen man overboord. Kom in beweging, dan komt dat scoren vanzelf goed. Goal! 

Bas van der putten on stage

Zoek jij een spreker? #sprekergezocht

Hoe haal je het beste uit jezelf? Hoe ga je om met onvermijdelijke tegenslagen? Hoe zorg je ervoor dat je kijkt naar de roos en niet naar de doornen? Ik biedt inspirerende lezingen aan over GelukPersoonlijke Ontwikkeling en Veerkracht

Ik deel mijn ervaringen en alle kennis die ik heb opgedaan met passie, energie en humor. Het resultaat? Ik breng mensen, individueel of in teams, privé en zakelijk in beweging. En dan kan verandering starten.

Ben jij benieuwd naar mijn lezingen, neem vrijblijvend contact op. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meer Blogs